Domácí bylinky: jak pěstovat bazalku?
4. březen 2014Když se řekne Itálie, představí si většina z nás azurové
moře, horké slunce, písečné pláže, palmy, voňavou pizzu či
těstoviny na milion způsobů.
Právě italská kuchyně si u nás získává čím dál větší oblibu. Je čistá, rychlá, kvalitní, plná vitamínů a hlavně jednoduchá na přípravu. Italové dokáží vykouzlit kulinářský skvost z několika málo surovin, jímž bezesporu dominují čerstvé bylinky. Bez nich by italská kuchyně nebyla tím, čím je tak charakteristická. Ztratila by svůj šarm, půvab, charisma, kouzlo.
Jednou z bylinek, bez které se řada pokrmů zkrátka neobejde, je bazalka. Tato aromatická zelená rostlina si ale získává velkou oblibu i v kuchyni české. Polévky, zeleninové saláty, pizza, omáčky na těstoviny…, to vše jsou jídla, v nichž bazalka doslova zdomácněla. Jak si ji vypěstovat doma?
Sušená nebo čerstvá ?
V mnohých z nás stále přetrvává představa, že bylinky používané při vaření, jsou suché směsi v sáčku zakoupené v obchodě s potravinami. Ale chyba lávky.
Vždyť přeci čerstvé bylinky v květináči, truhlíku či na záhoně jsou mnohem aromatičtější oproti sušené sáčkové formě. Proč tedy nepoužívat čerstvé suroviny? Lépe chutnají, více voní a také krásně vypadají. Zdá se, že volba je jasná! A taková vlastnoručně vypěstovaná bazalka, to je teprve věc !
Setba
Jsme-li rozhodnuti vypěstovat si bazalku již od semínka, čeká nás v první fázi návštěva zahradnictví či květinářství a výběr vhodné zeminy a samozřejmě osiva.
Kdy sít
Bazalku lze vysévat 2x do roka – na jaře a na podzim. Semínka vysejeme na mělkou misku do malého množství substrátu. Zasypeme troškou zeminy a zlehounka zalijeme – spíše zarosíme. Po celou dobu udržujeme substrát vlhký. Během 14-ti dnů by měla semena vyklíčit.
Zhruba za tři týdny jsou sazeničky připravené k pikýrování, tedy rozsazení do malých květináčků. Rostlinky přesazujeme velmi opatrně, jsou křehké a mohly bychom poškodit kořínky. Stále udržujeme přiměřenou zálivku.
Přesazujeme
Přibližně v polovině května už můžeme silné sazenice přesadit do větších květináčů či truhlíků a umístit je na konečné stanoviště – na balkon, na terasu nebo třeba jen na parapet.
Důležité je slunné stanoviště, teplo a dostatečná zálivka. Vrcholky bazalky zaštipujeme, aby nešla do květu a nevoněla méně. Díky zaštipování se rozvětví a budeme moct sklízet čerstvé lístky až do září.
Nákup sazenic
Pro ty, kterým se zdá pěstování ze semen zdlouhavé, je tu jednodušší a pohodlnější řešení
a tím je zakoupení hotových sazenic bazalky přímo v květinářství či zahradnictví. Rozhodně se nedoporučuje nákup rostlinek v obchodních centrech. Tyto rostliny nejsou určeny k dalšímu pěstování, ale k přímé spotřebě. Představa, že nám takto zakoupená bazalka bude sloužit k ochucování pokrmů po celý rok, je tedy mylná.
Využití v kuchyni
Celé lístky čerstvé bazalky se hodí do zeleninových salátů, sekaná bazalka do polévky či do marinád pro naložení masa. Otrhané lístky bazalky lze také sušit a to ve stínu, popřípadě v sušičce při teplotě maximálně 40°C.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Autor: Iveta Zouharová
Autorka žije v Blansku, vystudovala Střední průmyslovou školu v Jedovnicich. Záliby - cestování, pěší turistika, sledování přírodopisných a cestopisných filmů, kultura. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!