
Jak oloupat broskve?
27. srpen 2014Broskve jsou vitamínovou bombou, a proto bychom na ně měli v našem jídelníčku pamatovat.
ReklamaJejich sladká chuť v nás evokuje léto, teplo a slunce. Někdy je ale nutné broskve oloupat. Ale víte, jak na to?
Broskve pro srdce!
Broskve jsou složeny z vyváženého množství provitamínu a vitamínů skupiny B, vitamínu C, E, draslíku, vlákniny, hořčíku. Obsahují nejméně tuků ze všech druhů ovoce a mají i malé množství sodíku.
Jejich složení je tedy ideální pro srdce. I tvar broskve může tento důležitý orgán připomínat. Vitamíny skupiny B jsou potřebné pro správnou funkci srdečního svalu a vitamíny C a E jsou zase významnými antioxidanty a chrání tepenné stěny.
Jak broskve konzumovat?
Broskve lze jíst bez další úpravy. Právě v tomto stavu si zachovají největší podíl důležitých a zdraví prospěšných látek. Zralé broskve jsou dobře stravitelné a jelikož obsahují rozpustnou vlákninu, mohou působit mírně projímavě.
Broskve můžete i konzervovat. Někdo zaváří broskve bez slupky, někdo slupku nechává. Zavařené broskve jsou sice celý rok po ruce, ale bohužel je obsah vitamínů a minerálů podstatně nižší.
Můžete z nich připravovat džemy, marmelády, pečené i nepečené moučníky, a dokonce i kombinovat s masem.
Sametová kůže broskví!
Broskve mají na svém povrchu sametovou kůži, která způsobuje u citlivých jedinců alergickou reakci a navíc může být v ústech nepříjemná. V tom případě je nejlepší broskve oloupat. Zejména děti mají se slupkou problém a dávají přednost nektarinkám, které jsou vlastně broskve bez ,,chlupatého“ povrchu.
Jak se tedy slupky zbavit?
Jednoduše! Broskve ponořte do vroucí vody, po chvilce vyndejte děrovanou vařečkou a nožíkem oloupejte! Někdy broskvím proces oddělení od slupky trvá déle, tak zkuste plod krátce povařit a vyčkejte! Okamžik, kdy broskev půjde snadno loupat, rozhodně přijde.
Dopřávejte si broskve v jakékoliv podobě klidně každý den, vašemu tělu jenom prospějí!
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 2.29 hvězdiček / Hodnoceno: 21x

Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!