Jak upéct velikonoční mazanec? Recept na domácí kynutý bochánek.
16. duben 2014Nejtypičtější velikonočním pečivem je bezesporu beránek následován jidášky a samozřejmě mazancem. Posledně jmenovaný se peče tradičně na Bílou sobotu a určitě by na svátečním stole neměl chybět.
Reklama
Mazanec je bochánek z kynutého těsta s přidanými rozinkami či kandovaným ovocem. Nahoře bývá naříznut do tvaru kříže, aby připomněl Kristovu oběť a sype se krájenými mandlemi. Existuje bezpočet receptů na tuto kynutou pochoutku, rodinné recepty se předávají z generace na generaci. Mazance jsou kynuté, tvarohové, s různými náplněmi, fantazii se zkrátka meze nekladou.
Historie mazanců
Zajímavostí je, že nejstarší české recepty na mazanec pocházejí již z 15. století. Do těsta se nedával cukr, který byl příliš drahý, zčásti ho nahrazovala sladká smetana. V bohatších rodinách přidávali do receptu sladký tvaroh. Majetnější rodiny pekly mazanců více, pro každého člena rodiny jeden bochánek, v chudších rodinách se pekl jeden velký bochník a každý pak dostal svůj díl.
Upéct mazanec není nic těžkého. Samozřejmě jej můžeme zakoupit hotový v obchodě, ale domácí, který podle receptu zvládne úplně každý, bude určitě víc vonět i chutnat, než mazanec kupovaný.
Recept na výborný domácí mazanec
Ingredience:
- 500g hladké mouky
- 110g cukru
- 110g másla nebo Hery
- 2 žloutky
- 40g droždí
- cca 1/8 litru mléka
- sůl, vanilkový cukr
- citrónová kůra
- rozinky
- nakrájené loupané mandle
- rozšlehané vejce s mlékem
- mandle na posypání
Postup :
Z droždí, vlažného mléka a trochy cukru připravíme kvásek, který necháme pod utěrkou vzejít. Do mísy dáme mouku, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru, sůl, rozinky, mandle a vše dobře promícháme. V mléce rozmícháme žloutky, přilijeme k mouce, přidáme změklý tuk a vykynutý kvásek.
Vše dobře propracujeme buď ručně nebo elektrickým hnětačem. Těsto je tuhé, podle potřeby přidáváme mléko. Hladké těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo pod utěrku kynout, což může trvat i několik hodin.
Po vykynutí těsto vyjmeme z mísy, na vále utvoříme bochánek a položíme na plech vyložený pečícím papírem, kde bude mazanec ještě chvíli odpočívat. Potom ostrým nožem uděláme uprostřed kříž, mazanec potřeme vejcem rozkvedlaným v mléce a posypeme mandlemi.
Pečeme v troubě předehřáté přibližně na 200°C. Za 10-15 minut teplotu snížíme a pečeme dozlatova. Troubu zbytečně během pečení neotvíráme, aby nám mazanec nespadl, lidově řečeno nekecl. Zda je mazanec upečený zjistíme špejlí, kterou jej propíchneme. Pokud se na ni nelepí těsto, máme hotovo.
Po vychladnutí na kuchyňské mřížce zabalíme mazanec do utěrky. Takto vydrží vláčný několik dní.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3.45 hvězdiček / Hodnoceno: 20x
Autor: Iveta Zouharová
Autorka žije v Blansku, vystudovala Střední průmyslovou školu v Jedovnicich. Záliby - cestování, pěší turistika, sledování přírodopisných a cestopisných filmů, kultura. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!