Nejsnadnější recept, jak vyrobit domácí jogurt
26. červen 2015Vybrat v obchodě opravdu kvalitní jogurt je těžké, proto si zkuste vyrobit svůj vlastní. Není na tom nic složitého a navíc budete mít jistotu o tom, co obsahuje a jak je starý. Přinášíme vám snadný recept na výrobu domácího jogurtu, na který nebudete potřebovat ani jogurtovač. A jak na to?
ReklamaCo potřebujete?
Pro výrobu domácího jogurtu budete potřebovat 1 litr polotučného mléka. Může být z obchodu, ale je lepší přímo od farmáře. Dále potřebujete 4 polévkové lžíce bílého jogurtu s živými jogurtovými kulturami - např. Selský jogurt, Hollandia nebo Choceňský jogurt.
Dále si připravte dvě zavařovací sklenice o objemu 0,5 l nebo odpovídající množství menších skleniček s víčky. Skleničky i víčka musí být zcela čisté, nejlépe sterilizované.
Také si připravte hrnec, kovovou metličku, naběračku a mísu nebo hrnec, který bude větší než ten na mléko.
Postup výroby jogurtu
Jakmile máte vše nachystané, můžete se pustit do práce.
- Mléko nalijte do hrnce a pozvolna ho zahřívejte asi na 80°C.
- Připravte si do druhé (větší) nádoby studenou vodu a vložte do ní hrnec s mlékem. Tím ho rychle zchladíte na 40°C. Teplotu je vhodné kontrolovat teploměrem.
- Jakmile má mléko 40°C, přidejte k němu jogurt a řádně ho rozmíchejte. V jogurtu nesmí zůstat žádné hrudky.
- Připraveným jogurtem naplňte přichystané sklenice a zavřete je.
- Nyní je zabalte do deky a dejte je pod peřinu. Je nutné, aby dalších 4-6 hodin udržely sklenice stejnou teplotu, tj. 40°C. Je možné je také dát například do vyhřáté trouby.
- Po 6 hodinách je jogurt hotový.
- Vybalte ho z deky, otevřte skelničky a nechejte ho zchladnout. Poté ho uschovejte do ledničky, kde by měl vydržet 1-2 týdny.
Důležité body, které je třeba dodržet
Při výrobě jogurtu je nejdůležitější pečlivě dodržovat teplotu 40°C. Při nižší teplotě by jogurtové kultury nezačaly pracovat (nemnožily by se), při vyšší by byl jogurt příliš kyselý.
Důležitá je také čistota sklenic a použitého nádobí, aby nedošlo ke kontaminaci jogurtu.
Namísto kupovaného jogurtu můžete použít svůj domácí jogurt nebo sušenou jogurtovou kulturu.
Někdo mléko neohřívá na 80°C, ale jen na 40°C a hned přimíchává k mléku jogurt.
Pokud budete chtít příště hustší jogurt, mléko v první fázi zahřejte k mírnému varu a za stálého míchání ho asi 5 minut povařte. Z mléka se tak odpaří voda a jogurt bude hustší.
Výroba v jogurtovači
Jogurtovač slouží při výrobě jogurtu právě k udržení správné teploty po dobu zrání jogurtu. Postup výroby je ale stejný, jen namísto zabalení do deky vložíte sklenice do jogurtovače.
Jak vidíte, není na výrobě domácího jogurtu nic složitého. A jak ho jednou ochutnáte, nebudete chtít ten kupovaný. Tak ať vám chutná.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 1x
Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!