verze pro tisk

Jak vybrat kvalitní med?

6. květen 2014

Máte rádi med? Med je výborné přírodní sladidlo se spoustou příznivých účinků. Můžete ho nakoupit v obchodě nebo přímo od včelaře. A jak vybrat med opravdu kvalitní?

Reklama

Med

Med je čistě přírodní produkt vytvořený včelami. Ze 70% je tvořený hroznovým a ovocným cukrem (glukózou a fruktózou). Trávení těchto cukrů narozdíl od řepného cukru nezatěžuje náš organismus.

Prospěšnost medu

Včelí med přináší lidskému organismu spoustu pozitivních účinků.

Pravidelné užívání medu v malých dávkách posiluje imunitu, příznivě ovlivňuje krevní oběh, podporuje krvetvorbu. Pomáhá při trávících problémech, pálení žáhy, uklidňuje žaludek, pomáhá při onemocněních žaludku, střev, ledvin a močového ústrojí.

Doporučuje se přidávat do čaje při zánětech horních cest dýchacích a pomáhá regenerovat organismus po nemocích, je zdrojem energie a snižuje pocit únavy.

Med příznivě působí na nervy, pomáhá při nespavosti.

Druhy medu

Rozlišujeme dva základní druhy medu - květový a medovicový.

Květový med je světlejší a je ze sladkého nektaru květů, dříve se označoval jako luční. Medovice je sladká šťáva z výměšků hmyzu sajícího mízu rostlin. Medovicový med se dříve označoval jako lesní, je tmavší a dražší než květový med.

Květový med obsahuje více glukózy. Proto je velmi dobře stravitelný a hodí se jako med pro děti a nemocné. Medovicový med obsahuje více minerálních látek a stopových prvků, ale jeho trávení je energeticky náročnější.

Zdraví prospěšné jsou oba druhy medu, proto je vhodné si pořídit oba a střídat je.

Kvalita medu

Chcete-li koupit opravdu kvalitní med, musíte se zaměřit na několik věcí. Do medu se v žádném případě nesmí přidávat žádné další látky navíc - nesmí obsahovat přidaný řepný cukr, různé sirupy nebo barviva. Nesmí mít žádné cizí příchutě nebo pachy, nesmí začít kvasit nebo pěnit.

V obchodě si jako první všimnete ceny - pokud je med příliš levný, je to podezřelé a nejspíš nebude moc kvalitní.

Hustota medu

Nekvalitní med má vyšší obsah vody, což můžete poznat i v zavřené sklenici. Když ji nakloníte, neměl by se přelévat moc rychle. Pokud necháte med stékat ze lžičky, měl by se táhnout a mašličkovat, tzn. vytvářet zřetelné záhyby.

Cukernatění

Krystalizace medu, které se také jinak říká cukernatění, je přirozený jev. Rozhodně se nejedná o závadu, ale naopak je známkou toho, že výrobce med neošidil.

Protože lidé chtějí med tekutý, někteří výrobci med filtrují nebo zahřívají na vysokou teplotu, aby vydržel déle tekutější. Tím ale významně snižují jeho biologickou hodnotu.

Rychlost s jakou med krystalizuje je dána druhem medu - řepkový krystalizuje již po dvou týdnech, narozdíl od medu akátového, který vydrží tekutý skoro celý rok.

Med přímo od včelaře

Pokud konzumujete med pravidelně, uděláte nejlépe, když si najdete svého včelaře, od kterého budete med kupovat. Dobrý včelař má zdravé včely, o které se správně stará, med zpracovává a skladuje správným způsobem. Pokud je členem Českého svazu včelařů a dodrží přísné normy, může svůj med označit ochrannou známkou Český med.

Med z obchodu

Pokud musíte koupit med v běžném obchodě, dejte přednost tomu českému. Medy z cizích států mívají přidané různé sirupy a konzervanty, tudíž nepatří mezi kvalitní. Hledejte med, který má alespoň náznak cukernatění - většinou to jsou dětské medy.

Skladování medu

Med je poměrně trvanlivá potravina, ale dejte si pozor na způsob jakým ho skladujete. Měl by se skladovat pečlivě uzavřený na tmavém a chladném místě (do 15°C).

Pokud nemáte zrovna akátový med, nejspíš vám zcukernatěl než jste ho spotřebovali. Jak již bylo napsáno, je to známkou kvality. V případě, že chcete používat med tekutý, odeberte si menší množství a šetrně ho nahřejte ve vodní lázni o teplotě do 50°C, aby se rozpustil. Vyšší teploty snižují obsah zdraví prospěšných látek v medu, proto opatrně.

Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!

Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Autor Monika Svobodová

Autor: Monika Svobodová

Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+


Reklama

[Nahoru ↑]

Čtěte také...

Jak si vybrat kvalitní jogurt?

Jak si vybrat kvalitní jogurt?

Pokud chcete jíst vyváženou stravu, měli byste do svého jídelníčku zařazovat i jogurty. V obchodech rozhodně máte z čeho vybírat. Ale jak vybrat ten opravdu kvalitní?

Jak vybrat kvalitní čokoládu?

Jak vybrat kvalitní čokoládu?

Máte rádi čokoládu? Ta příjemná chuť, když si dáte čtvereček do úst a ona se rozplyne na jazyku. Když si dáte kousek opravdu kvalitní čokolády, nemusíte mít výčitky, že jste mlsali nezdravě. A jak kvalitní čokoládu vybrat?


Jak zakoupit kvalitní a levné auto díly

Jak zakoupit kvalitní a levné auto díly

Při opravě vašeho automobilu objednává náhradní díly automechanik, popřípadě majitel dílny. Typické jsou hlavně zcela běžné součásti vozů, které se rychle opotřebí, jako brzdové destičky, vzduchové či palivové filtry a další komponenty. Mnohdy se může stát, že se do vašeho auta dostanou nekvalitní n…

Jak vybrat tablet?

Jak vybrat tablet?

Uvažujete o koupi tabletu, ale stále nevíte, který pořídit? Chcete, aby byl kvalitní a za dobrou cenu, přitom však toužíte po takovém zařízení, na kterém se vám bude pohodlně pracovat. Na co si dát pozor při jeho výběru a na co se zaměřit? Jak vybrat tablet?




Vložit komentář

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!