Jak zavařit okurky?
12. říjen 2016Okurky jsou sice sezónní zeleninou, doma si je ale můžete dopřát klidně po celý rok, a to z vlastních zásob. V dnešním článku se totiž dozvíte, jak je zavařit, aby vám vydržely dlouhé měsíce.
ReklamaJaké okurky vybrat?
Před zavařováním je důležité si vybrat správný typ okurek. Ideální jsou menší a tvrdší kusy, protože i po zavaření dobře chutnají a nezměknou natolik, že byste z nich měli spíše jakési bláto.
Co je potřeba?
- Uzavíratelné sklenice
- Okurky
- Mrkev
- Cibule
- Pepř celý
- Nové koření
- Ocet
- Hořčičná semínka
- Sůl
- Voda
Postup zavařování okurek
Jakmile máte vytříděné okurky, můžete se pustit do práce.
Další ingredience dle libosti a chuti – křen, petržel, bobkový list atd.
Okurky nejprve důkladně myjte ve studené vodě, abyste je zbavili veškerých nečistot a hlíny. Totéž proveďte i se zavařovacími sklenicemi.
Připravte si lák z octa, cukru, soli a vody. Poměr je takový, že na 100 ml octa připadnou 2 lžičky cukru a 1 lžička soli. Vodu dolijte dle potřeby, aby nálev nebyl příliš trpký.
Na dno každé sklenice vyskládejte mrkev, cibuli a veškeré koření, které uvádím výše.
Poté už do sklenice vložte okurky. Postupně je prokládejte kolečky cibule. Pro vylepšení chuti je možné přidat třeba i kousky křenu. Vše zalijte připraveným nálevem, a to tak, aby sklenice byla plná až po víčko.
Sklenice uzavřete čistými víčky a zavařte v troubě o teplotě cca 90 stupňů Celsia.
Jak dlouho to potrvá?
Samotné zavařování trvá přibližně 20 minut. Příprava zabere zhruba stejný čas.
Kromě výše uvedeného postupu existuje samozřejmě i celá řada jiných receptů na zavařování okurek. Tento je však nejpoužívanější. Díky němu získáte lahodné okurky, které následně po určité době odležení můžete v kuchyni vyžívat pro vaření celé řady receptů.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 2.11 hvězdiček / Hodnoceno: 9x
Autor: Roman Beneš
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!