
Jak udělat pečený čaj?
25. srpen 2014Také milujete chvilky pohody v křesle se šálkem dobrého čaje? Takové okamžiky dodávají člověku energii, uvolnění, zklidnění či nabuzení, podle toho, jaký čaj si dopřáváme. Velice oblíbený je čaj pečený, který si pohodlně zvládnete udělat sami doma. Ale jak?
ReklamaVyberte to nejlepší ovoce!
Recept na pečený čaj je jednoduchý. Základem pečeného čaje je ovoce. Použijte mražené nebo čerstvé, v menším množství ale můžete přidat i ovoce sušené nebo kompotované. Největší podíl by mělo tvořit ovoce kyselejší, jako je třeba rybíz, ale záleží na vaši chutí. Vyberte takový druh, který pustí šťávu a váš čaj získá pěknou barvu.
Skvělý je mix nejrůznějšího ovoce, pochutnáte si však i na jednodruhovém – třeba malinovém nebo borůvkovém čaji.
A že tento pečený čaj neobsahuje ani trochu kofeinu? Až polknete první doušek, zjistíte, že to vůbec nevadí!
Jaké druhy ovoce jsou vhodné?
Tímto způsobem lze zužitkovat téměř každé ovoce, můžete experimentovat, vymýšlet různé směsy a po čase jistě najdete ten, který vám chutná nejvíce. Nevhodný je jen banán, ten si raději snězte bez tepelné úpravy.
Použijte:
- Ovoce ze zahrádky – jablka, hrušky, třešně, švestky, angrešt, bílý, červený i černý rybíz, višně, broskve, meruňky, jahody, hroznové víno, rakytník..
- Exotické ovoce – pomeranče, mandarinky, citron, ananas…
- Lesní ovoce – maliny, ostružiny, borůvky, brusinky, šípek..
Recept na pečený čaj!
Receptů je mnoho a záleží jen na vás, jaký poměr ovoce a cukru, koření a třeba i rumu, zvolíte.
Zde je základní recept:
2 kg ovoce
500g – 750g krystalového cukru
vanilkový a skořicový cukr
skořice, hřebíček, badyán
2 citrony
rum ( podle uvážení)
- Ovoce můžete okrájet, popřípadě nechat se slupkou, vypeckovat a větší ovoce nakrájet na menší kousky.
- Citron oloupejte, nakrájejte na plátky, lze ale i použít jenom šťávu.
- Připravte si hluboký pekáč, ve kterém smícháte ovoce s cukrem a kořením. Koření můžete dát do pytlíčku, nebo zavázat do kousku obvazu. Usnadníte si po upečení práci.
- Troubu nastavte na 180 ° a pečte 30 – 40 minut, občas promíchejte a troubu vypněte, až ovoce pustí šťávu.
- Po vyndání z trouby zalijte 1dcl rumu, alkohol se vypaří a aroma zůstane.
- Váš čaj je hotov, vylovte pytlíček s kořením, naplňte do skleniček, otočte dnem vzhůru, nebo sterilujeme asi 10 minut.
Jak pečený čaj připravit a podávat?
Je to tak jednoduché! Do hrníčku dejte 2 – 4 lžičky pečeného čaje, zalijte horkou vodou a nechte louhovat. A můžete popíjet. Jestli vám vadí plavající ovoce, přeceďte, ale je to opravdu pochoutka!
Teď už jen zbývá, najít si chvilku pro sebe a své blízké a užívat si krásně provoněného domova, klidu a pohody.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 9x

Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!