
Jak upéct vánoční cukroví pro alergiky?
6. listopad 2014Vánoce se blíží a s nimi i doba, kdy většinu domácností provoní vanilka, skořice a prvním vánoční cukroví. Oblíbené perníčky, slepovaná kolečka, vanilkové rohlíčky nebo vosí hnízda, ale nemůže jíst každý. Pro člověka, který trpí potravinovou alergií, může být pohled na všechny ty zakázané dobroty doslova peklem. Co takhle ale upéct cukroví, které si váš alergik může bez výčitek dopřát? Jak upéct cukroví pro alergiky?
ReklamaVejce, lepek, ořechy
Potravinové alergie provází dnes velkou část populace, především dětí, u kterých je ale možné, že alergie do určitého věku vymizí. Není však výjimkou, že se alergie objeví, až v dospělosti.
A o jaké alergeny se nejčastěji jedná? Jde především o mléko, vejce, lepek, ořechy.
Co s tím?
Při pečení cukroví pro alergiky se můžete vydat dvěma cestami. Buď vyzkoušíte recepty, které jste našli na internetu, v časopise, dostali od přátel a jsou přímo určeny alegikům nebo budete péct své osvědčené cukroví, ovšem alergeny se pokusíte nahradit něčím jiným. Možná vyzkoušíte mnoho druhů, než budete s chutí a celkovým vzhledem spokojeni, ale za pokus to přece stojí!
Čím nahradit vejce?
Některá těsta na vánoční cukroví se obejdou zcela bez vajec, jde např. o linecká a jiná tuková těsta. V ostatních případech lze vajíčko nahradit vrchovatou lžící škrobu rozmíchanou ve 100ml vody. Nemáte solamyl? Použijte vanilkový puding, výsledek je stejný.
Jak nahradit mléko?
Mléko lze nahradit jednoduše. Pokud se objevuje v nějakém z receptů, či krémů, lze ho vynechat, popř. nahradit vodou. Kde ho vynechat nemůžete a potřebujete mléčnou chuť, nahraďte ho mlékem kokosovým, mandlovým, pohankovým.
Mléko ale obsahuje i máslo a na to je důležité při přípravě cukroví dávat pozor! Mnoho tuků používaných na pečení obsahuje sušenou syrovátku a tak pečlivě sledujte složení. Vhodná je například Stella.
Jak nahradit mouku?
Existuje velké množství jedno druhových bezlepkových muk, jako je pohanková, jáhlová, rýžová, cizrnová, ale obecně platí, že pro pečení je lepší jejich kombinace. Těsto z bezlepkové mouky má většinou tužší konzistenci, lepí se a hůře se s ním pracuje. Pečivo či cukroví je často mnohem křehčí, než z běžné mouky. Můžete se ale pokusit křehkost snížit přidáním malého množství oleje, jogurtu nebo medu.
Bezlepková mouka více saje vodu, proto nahrazujete – li mouku s lepkem, použijte o něco více vody. Pro nadlehčení přidejte více kypřícího prášku nebo kvasnic.
Čím nahradit ořechy?
Jednou z možností je ořechy vynechat úplně, nebo vyzkoušejte jako náhradu opražené ovesné vločky. Po vystydnutí se umelou a přidají libovolně do těst.
Nebojte se zkoušet!
Vaření a pečení pro alergiky není vždy jednoduché, ale určitě stojí za to zkoušet nové a nové recepty. Možná, některé výroby poputují okamžitě do koše, ale většina se vám jistě povede. Experimentujte a vyzkoušejte nejen cukroví bez nežádoucích surovin, ale i další moučníky a nebo tradiční vánočku třeba bez vajec a mléka! A víte vlastně, jak takovou vánočku uplést? Snadný návod jak na to, najdete zde!
A co takhle recept na cukroví bez lepku a mléka?
Čokoládovo – mandlová srdíčka
Suroviny:
- 100g kvalitní hořké čokolády
- 300 g mletých mandlí
- 1 lžička mleté skořice
- 2 bílky
- Špetka soli
- 100 g cukru
- Moučkový cukr na poprášení válu
Postup:
Čokoládu nastrouhejte na jemno a smíchejte s mletými mandlemi a skořicí. Bílky ušlehejte do polotuha společně se špetkou soli a poté po částech přidávejte cukr, dokud se úplně nerozpustí.
Po lžících opatrně přimíchávejte směs z čokolády, mandlí a skořice. Dobře rukama propracujte a těsto nechte na chladném místě odpočívat 5 hodin.
Těsto pod odležení vyklopte na vál poprášený moučkovým cukrem a vyválejte z něj placku silnou asi 5mm. Formičkou vykrajujte srdíčka a rovnejte na plech vyložený pečícím papírem.
Troubu si předehřejte na 175° C a srdíčka pečte asi 15 -18 minut. Nechte na mřížce vychladnout a potom se do nich můžete s chutí pustit.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.

Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!