Jaké potraviny jsou zdrojem vitamínu A?
10. duben 2014Určitě si často říkáte, že jíst ovoce a zeleninu je zdravé, protože mají hodně vitamínů. Ale víte k čemu jsou nám jednotlivé vitamíny dobré? Pojďme se podívat na vitamín A - čím je prospěšný a v jakých potravinách ho najdeme.
ReklamaVitamín A
Vitamín A se v přírodě vyskytuje ve dvou formách. V živočišných produktech jako aktivní forma vitamínu a v rostlinných produktech jako provitamín.
Jde o vitamín, který je rozpustný v tucích, proto je dobré ho konzumovat v kombinaci tuky.
Betakaroten - provitamín A
Nejznámějším a nejběžnějším provitamínem A je betakaroten. Naše tělo si z provitamínu vytvoří potřebné množství vitamínu A. Přeměna probíhá především v játrech.
Betakaroten je antioxidantem. Chrání buňky před poškozením volnými radikály, které způsobují chronická onemocnění a urychlují proces stárnutí.
Jak je prospěšný?
Vitamín A má pozitivní vliv na kvalitu nášeho zraku. Je důležitý při tvorbě pigmentů na sítnici oka, které jsou zodpovědné za vidění za šera a rozeznávání barev. Pomáhá tvořit a udržovat zdravou pokožku. Používá se při léčbě akné a kožních zánětů. Zajišťuje správnou funkci sliznic úst, nosu, krku a plic. Tím zvyšuje odolnost vůči infekcím dýchacího ústrojí a zánětům. Podporuje tvorbu kostí a zubů, pevnost vlasů a nehtů.
Nedostatek vitamínu A
Nedostatek vitamínu A způsobuje zhoršené vidění ve tmě a za šera. Snižuje odolnost organismu vůči infekcím. K hlavním příznakům nedostatku patří vysychání sliznic, suchá, drsná a šupinatá kůže.
Předávkování vitamínem A
Vysoké dávky vitamínu A jsou pro lidský organismus toxické. U těhotných žen může dojít až k poškození plodu. Ale nebojte se, pokud každý den nejíte velké množství zvířecích jater, tak nemůže k předávkování z potravin tak lehce dojít. Pro předávkování byste museli užívat vysoké dávky vitamínu v lékové formě. Pokud berete nějaké potravinové doplňky s vitamíny, dodržujte proto předepsané denní dávky.
Zdroje vitamínu A
Jak již bylo zmíněno, vitamín A se vyskytuje v živočišných produktech jako aktivní forma a v rostlinných jako provitamín.
Živočišné produkty
Vitamín A je obsažen především v játrech, rybím tuku, mase, mléce, mléčných výrobcích, ve vaječném žloutku nebo v sýrech.
Rostlinné produkty
Hlavním zdrojem provitamínu A je ovoce a zelenina. Najdete ho v mrkvi, rajčatech, sladkých bramborách, špenátu, paprice, brokolici nebo petrželové a celerové nati. Z ovoce to jsou meruňky, broskve, mango. Pokud si připravujete zeleninový salát, zakápněte ho kapkou kvalitního oleje, aby si tělo dokázalo ze salátu vitamín vzít. Dobrým zdrojem vitamínu A je i rakytník řešetlákový.
Takže teď už víte, proč se říká, že mrkev je dobrá na oči. A pokud se budete stravovat zdravě, budete mít určitě dostatek vitamínů i bez lékových doplňků.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 4 hvězdiček / Hodnoceno: 3x
Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!