
Jaké potraviny jsou zdrojem vitamínu C
29. duben 2014Všichni víme, že v období viróz a chřipek je důležitý přísun vitamínu C. "Céčko" je našemu tělu prospěšné i z jiných důvodů. Tento vitamín najdete snad v každém doplňku stravy, ale mnohem lepší je užívat ho přímo v naší stravě. V jakých potravinách ho tedy najdeme?
ReklamaProč je vitamín C důležitý?
Vitamín C je antioxidant, proto pomáhá tělu bojovat s volnými radikály. Je potřebný pro správné vstřebávání železa, stimuluje tvorbu bílých krvinek, vývoj kostí, zubů a chrupavek, podporuje růst, zajišťuje pevnost cév. Je důležitý v těhotenství a kojení. Snižuje nadměrnou srážlivost krve a tím riziko krevních sraženin, snižuje vysoký krevní tlak, pomáhá při vysokém cholesterolu v krvi. Pomáhá při hojení ran a popálenin, posiluje imunitní systém, působí preventivně proti rakovině, zmírňuje alergické reakce.
Doporučená denní dávka vitamínu C je 60mg.
Citlivý vitamín
Vitamín C je velmi citlivý, snadno oxiduje na vzduchu, ničí se teplem a světlem. Z toho důvodu je lepší zdroje vitamínu C raději zamrazit. Před vařením dejte přednost dušení v páře. Čím déle budete potravinu vařit, k tím větší ztrátě vitamínu C dojde. Ale úplně nejlepší je potraviny bohaté na vitamín C konzumovat v syrovém stavu.
Nedostatek vitamínu C
Příznaky nedostatku vitamínu C jsou únava, svalová slabost, bolesti kloubů a svalů, krvácející dásně a větší náchylnost k infekčním onemocněním. Způsobuje menší pevnost cévní stěny, proto se vám mohou lehce dělat modřiny. Extrémní nedostatek způsobuje nemoc kuděje. Ta se projevuje chudokrevností, krvácivostí, vypadáváním zubů, otoky kloubů a dásní, křehkostí kostí, častými infekcemi, oslabováním svalů a žaludečními vředy.
Nadbytek vitamínu C
Protože jde o vitamín rozpustný ve vodě, je jeho přebytek vyloučen z těla močí. Naše tělo si nedělá zásoby vitamínu C, proto dojde při zkonzumování vysoké dávky vitamínu C nejhůř k podráždění žaludku.
Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C
Vitamín C najdeme především v ovoci a zelenině. Jedná se zejména o černý rybíz, jablka, hrušky, citrusy (limetka, pomeranč, grapefruit), kiwi, jahody, angrešt, maliny, zelí, růžičková kapusta, rajčata, papriky, brokolice, květák, špenát, ale i brambory. V malém množství je obsažen také v hlávkovém salátu, cibuli, okurce nebo mrkvi.
Brambory bohužel velké množství vitamínu ztrácí loupáním a vařením, proto je výhodnější vařit je ve slupce.
Velmi bohatý na vitamín C je šípek nebo rakytník. Zdrojem je i kopřiva.
Syntetický vitamín C
Vitamín C se vyrábí také synteticky. Jde o kyselinu L-askorbovou, která je označována jako E300. Bývá používána jako antioxidant a konzervant.
Kdy zvýšit jeho přísun?
Pokud jste ve stresu, máte infekční onemocnění nebo kouříte, měli byste zvýšit příjem vitamínu C. V tomto případě může být denní dávka zvýšena až na 500-1000 mg.
Zařazujte do svého jídelníčku alespoň 2-3x denně ovoce a zeleninu a určitě nebudete na nedostatek vitamínu C trpět.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 4.5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x

Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!