
Kombucha - jak ji připravit?
7. květen 2014Taky vám připadá název kombucha vtipný a nevíte co si pod ním vlastně představit? Jde o houbu, ze které se připravuje velmi zdravý nápoj, který chutná podobně jako burčák. Má blahodárné účinky na lidské tělo a proto ho pravidelně užívá spousta lidí. Navíc si tento nápoj můžete připravit sami doma. Ale jak na to?
ReklamaCo je kombucha a jaké má účinky?
Kombuchu můžeme zařadit mezi houby - jedná se o symbiózu několika druhů kvasinek. Vypadá jako hnědá tlustá a slizká placka. Jinak se jí také říká čajová houba, protože ke svému růstu potřebuje oslazený čaj.
Účinky
Z kombuchy se připravuje nápoj, který se užívá pro své blahodárné účinky. Kombucha obsahuje kyselinu mléčnou, kyselinu listovou a vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, vitamín C a také velké množství trávících enzymů.
Kombucha pomáhá snižovat krevní tlak, regeneruje buněčné stěny, léčí hemeroidy, zmírňuje menstruační bolesti, podporuje látkovou výměnu, zvyšuje imunitu. Pomáhá snižovat cholesterol v krvi a je nápomocná i při léčbě dny. Svůj vliv má na trávení, užívá se při léčbě obezity, při žlučníkových a ledvinových kamenech a pro pročištění střev. Používá se i při léčbě cukrovky, kožních onemocněních a nemocích kloubů. Kombucha je vhodná při detoxikaci organismu. Zmírňuje stres a má pozitivní vliv na nervovou soustavu.
Nápoj z kombuchy
Kombucha se užívá ve formě kvašeného nápoje, který má světle hnědou až tmavě červenou barvu. Svou chutí připomíná burčák nebo lehce zkvašený jablečný mošt.
Nápoj můžete koupit už hotový nebo si ho sami připravit z kombuchové kultury, kterou koupíte v prodejně zdravé výživy.
Jak nápoj připravit?
Pro přípravu kombuchového nápoje budete potřebovat kombuchovou kulturu (houbu), 2dl kombuchového nápoje, 1l vody, 8g černého čaje, 90g cukru.
Nejprve uvařte čaj a oslaďte ho cukrem a nechte vychladnout. Cukru nesmí být méně, protože by houba neměla dostatek živin ke svému růstu. Do řádně vymyté sklenice vlijte čaj a kombuchový nápoj a na hladinu položte houbu. Pokud houba klesne ke dnu, nevadí. Sklenici překryjte látkou a zagumičkujte. Nyní uložte sklenici na teplé a stinné místo. Nápoj začne lehce kvasit a po 8-14 dnech bude hotový. Hotový nápoj přeceďte do lahví a uložte do lednice. Tím zastavíte proces kvašení. V lednici by vám hotový nápoj měl vydržet nejméně měsíc.
Co s houbou?
Houbu po vyjmutí z čaje opláchněte pod tekoucí studenou vodou a odstraňte z ní hnědou část. Takto ji můžete hned znovu použít pro přípravu dalšího nápoje nebo ji zalijte do sklenice asi půllitrem nápoje a dejte ji do lednice pro pozdější použití.
Pokud necháte nápoj kvasit déle jak tři týdny, získáte lehký kombuchový ocet, který lze použít například do salátů.
Jak kombuchu užívat?
Aby jste dosáhli blahodárného účinku, je třeba kombuchový nápoj užívat dlouhodobě. Můžete ho pít ráno nalačno pro nastartování trávení, ale i kdykoliv během dne. Doporučuje se vypít 2-3 sklenice denně. V pitné kúře si udělejte jedenkrát za měsíc týdení přestávku, aby si tělo na kombuchu nezvyklo a byly vidět účinky.
Ze začátku užívání se může vyskytnout pálení žáhy nebo střevní obtíže. Tyto problémy obvykle brzy vymizí.
S kombuchou nezačínejte pokud máte nevyléčené záněty většího rozsahu, při akutních novotvarech, intoxikaci organismu, při překyselení žaludku a v těhotenství. Pokud jste nemocní, nejdříve doberte léky a až budete zdraví, můžete kombuchu začít užívat a brzy na sobě začnete pociťovat první účinky.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 3.5 hvězdiček / Hodnoceno: 2x

Autor: Monika Svobodová
Jsem maminka dvou malých dětí a se svou rodinou žiji v Liberci. Momentálně věnuji většinu svého času péči o děti. Ráda chodím do přírody a zajímá mě zdravý životní styl. Ve svém volném čase tvořím pomocí různých kreativních technik. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!