
Jednoduchý postup, jak snadno otevřít kokos!
8. leden 2015Vůně i chuť kokosu je nezaměnitelná a pro většinu z nás velice příjemná. Nejčastěji kokos konzumujeme v podobě kokosové moučky, nebo jako kokos strouhaný. Čas od času ale není špatné koupit celý plod a využít z něj maximum. Všichni ale víme, jak tvrdou má kokos skořápku. Jak ji nejlépe a nejsnadněji pokořit a kokos otevřít?
ReklamaKokosový ořech? Největší semeno na světě!
Kokosový ořech roste na kokosových palmách v tropech a patří mezi největší semena na světě. Pokud je na palmě 5-8 měsíců, jde o kokos zelený, tzv. mladý. Obsahuje měkkou dužninu a velké množství kokosové vody, která je bohatá na vitamíny, minerály a navíc jde o sterilní tekutinu. Tuto vlastnost jistě ocení v místech, kde je nejistý původ vody.
Kokos, který se nechá dozrát 12 měsíců a více, mění svoji barvu na hnědou a uvnitř se dužnina stává tvrdší. Kokos pak nazýváme kokosem ,,starým“ nebo ,,dospělým“. A právě tento hnědý kokos se pokusíme společně otevřít!
Co budete potřebovat?
- nůžky, vývrtku nebo šroubovák
- pilku
- kladivo
Jak postupovat?
Je mnoho možností a každý kokos otvírá po svém. Zkuste tento zaručený postup!
- Nejdříve je nutné, dostat se ke kokosové vodě. Na vrchní straně kokosu najdete tři ,,oka.“
Dva otvory jsou tvrdé, ale jeden je přerostlý jen jemnou blankou. Pokuste se nožem, vývrtkou nebo jiným ostrým předmětem překážku odstranit. Jakmile se dostanete dovnitř, vložte do díry brčko a vodu vypijte, nebo přelijte do sklenice.
- Nyní je třeba se zaměřit na rozbití skořápky. Nabízejí se dvě možnosti. Můžete vzít kladivo a pokusit se skořápku rozbít, ale nemusí to dopadnout dobře, nebo vezmete pilku a kokos v půlce přepilujete a dužninu poté vydlabete.
Zbyly vám dvě stejně velké skořápky? Použijte je na něco užitečného a vyrobte z nich krmítko pro ptáky! Praktické rady, jak na to, najdete ve článku Moniky Svobodové!
Jde to snad ještě snadněji?
Jste křehká žena, nebo muž, který nevlastní ani šroubovák, pilku nebo kladivo? Nabízí se zde ještě jeden opravdu jednoduchý recept na otevření kokosu.
Kokos vložte do předem vyhřáté trouby na 200° přibližně na 20 -30 minut. Kokos by měl prasknout. Jestliže se tak nestane, zabalte ořech do utěrky a paličkou na maso, nebo jiným tupým předmětem ořech jistě rozbijete.
Pak už jen zbývá vychutnat si jeho exotickou chuť. Kdo ví, třeba vás alespoň v myšlenkách přenese k moři pod kokosovou palmu…
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Hodnocení
Hodnocení: 2.71 hvězdiček / Hodnoceno: 7x

Autor: Stanislava Štěpánová
Autorka žije v malém městě na Vysočině. Po vystudování sociální školy setrvala v oboru a několik let se věnovala práci se seniory a rodinami v nouzi. Nyní pečuje o čtyři děti, miluje přírodu, zpěv a hraje ochotnické divadlo. G+
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
jana
středa, 13. leden 201614:54
Na Vánoce jsme měli dva kokosové ořechy, ale nějak jsme na ně pozapomněli a rozhodli se je rozbít teprve dnes.Měl výborně sladké "mléko" a neméně dobrou dužninu.Už léta ho rozbíjím tupou hranou sekáčku. Příčně do něho asi ve střední části "sekám" tak dlouho, až se rozdělí na dvě části. Kupodivu docela pěkně a rychle.V žádném případě bych nedoporučovala dávat do trouby. určitě praskne, ale příliš vysoká teplota mu neprospěje.Jinak hodnotím rady jako dobré a děkuji za ně.
Napsal: jana [Odpovědět]