
Hrachová polévka s krutony - jak připravit?
13. březen 2014Dosud jsou polévky v mnoha domácnostech stálou součástí oběda. Stejně tak dobře mohou být podávány jako lehčí večeře.
ReklamaV poslední době se stále více používají polotovary, které často bývají velmi slané a překořeněné. Zkuste si uvařit tuto domácí hrachovou plévku, překvapí vás jednoduchostí a chutí.
Ingredience
- 1 l hovězího vývaru
- 200 g zeleného suchého hrášku
- 1 dcl smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- Muškátový oříšek
- 2 bobkové listy
- 3 plátky toastového chleba
- Sůl, mletý bílý pepř, petrželku
Postup
Hrášek properte a zbavte ho nečistot. Namočte ho do studené vody a nechte bobtnat přes noc. Druhý den ho vlijte i s vodou do hrnce a pomalu vařte až je měkký.
Jednu třetinu hrášku vyjmeme a ponecháme stranou v celku, zbývající část rozmixujeme tyčovým mixérem na jemnou kaši. Podle potřeby zředíme kaši hovězím vývarem a přidáme nerozmixovaný hrášek. Polévku dochutíme solí, pepřem a najemno nastrouhaným muškátovým oříškem. Přidáme bobkové listy a opatrně převaříme.
Krutony
Z bílého pečiva nakrájíme malé kostky, pokapeme je olivovým olejem a opečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 150°C. Polévku rozdělíme do misek a na každou porci nasypeme opečené krutonky. Před podáváním polévku pokapeme smetanou a posypeme na jemno nasekanou petrželkou.
Pro obměnu hrachové polévky je vynikajícím kořením máta. Zvýrazní chuť hrášku a dodá aroma. Stejně tak i fenykl či zázvor.
Líbil se Vám článek? Sdílejte jej s přáteli!
Jaké jsou vaše zkušenosti? Máte pocit, že jsme na něco zapomněli? Sdělte nám to v komentáři. Pokud si s nečím nevíte rady, zeptejte se.
Reklama
[Nahoru ↑]
Vložit komentář
Komentáře
Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval! Buďte první!